BelgianParaglidingCup 2024

Version PDF

 

Table of Contents

1.      Inleiding: 2

2.      Inschrijving : 3

3.      Principe : 3

4.      Aansprakelijkheid : 4

5.      Luchtruim en de BPC. 4

6.      Waypoints. 5

7.      Een vlucht voorbereiden. 6

8.      Het valideren van een vlucht. 7

9.      De verschillende moeilijkheidsgraden (niveau’s) : 8

10.        Team.. 9

11.        De tools om je vluchten voor te bereiden, valideren en publiceren nog even op een rij. 9

 

 

 

Friendly Air Tool (FAT) : http://mids.be/fat/fat.php

Calcul distance mini: http://mids.be/notam/bpc/calculdistancemini.php

BPC XContest : https://www.xcontest.org/bpc/fr

OA Google Drive: https://drive.google.com/open?id=1IsBfbqgswbGBPQ84NV1ZpTbhijT0ixaa

Golf Status : https://www.lvzc.be/index.php/luchtruim/lfa-golf-status

Golf history: http://www.lvzc.be/charronline/2024/lfastatus.php?Datum=2024-01-31%5D

Mail: belgianparaglidingcup@gmail.com


 

1.   Inleiding:

 

De BPC is opgezet om alle Belgische paraglider piloten van elk niveau, het hele jaar door te motiveren prachtige vluchten te maken. Het is tevens een leerschool om in de praktijk het Belgische luchtruim te respecteren. De deelnemer beslist waar, wanneer en hoe ver hij wil vliegen: er zijn genoeg waypoints opgezet voor elk niveau. Of het nu gaat om het voorbereiden van de vlucht, zijn eigen vlucht controleren of gewoon helpen om een medepiloot z’n vlucht te controleren, de BPC stelt hulpmiddelen ter beschikking om dit te doen. Het uiteindelijke doel van de BPC is om de pilootgemeenschap in staat te stellen vooruitgang te boeken met betrekking tot  de kennis en het respect van het luchtruim, terwijl ze genieten van een XC vlucht.

1. Duur: de BPC speelt zich af van 1 maart tot 30 september 2024.

 

2. Het weer: op basis van een weer analyse kan de piloot de beste dag uitpikken om een vlucht te maken.

3. Speelterrein: er zijn geen specifieke startplaatsen vastgelegd. De piloot mag om het even welke startplaats kiezen om zijn vlucht te maken. De waypoints zijn verspreid over het hele Belgische grondgebied, het grensgebied met Duitsland en Noord-Frankrijk.

4. Vrijheid: de enige voorwaarde om een geldige BPC vlucht te maken is dat deze door een BPC waypoint gaat en dat het luchtruim wordt gerespecteerd.

5. Kosten: er zijn geen deelnamekosten. De FBVL draagt de kosten van het XContest-platform, waar de vluchten worden geupload.

6. Respecteren van het luchtruim: enkel de vluchten zonder overtredingentav het luchtruim komen in aanmerking voor de scoring. Er worden geen uitzonderingen gemaakt.

7. Klassement: een klassement wordt gepubliceerd op basis van de 6 beste vluchten, geselecteerd uit alle vluchten die door de piloot op de site van XContest zijn ingevoerd. Er bestaan 4 categorieën voor de eindrankschikking, gebaseerde op de certificatie van de vleugel: Open (iedereen), Standaard (ENB), Sport (EN C), competitie (EN D en hoger). Als de piloot tijdens deze periode van vleugel veranderd, zal de hoogste EN certificatie gelden ( D hoger dan C, C hoger dan B).

 

8. Sponsors: de sponsors kunnen zich enkel aanmelden als ze actief deelnemen aan hetzij de organisatie, het verwerken van de Openair bestanden of het valideren van de Openair bestanden. De sponsors zullen af en toe en met beperkte mate kunnen communiceren over hun producten of diensten en dit ter compensatie van hun inzet.

9. Platform: alle vluchten zullen zichtbaar op volgende URL https://www.xcontest.org/bpc/en/ en tevens ook downloadbaar zijn voor iedereen.(of https://www.xcontest.org/bpc/fr/)

 

 

 

 

2.   Inschrijving :

 

De inschrijvingen gebeuren via de XContest website en zijn gratis:

https://www.xcontest.org/bpc/fr/inscription/

Als je nieuwe gebruiker op XContest moet je de volledige inschrijving doorlopen.Indien je reeds geregistreerd bent, moet je je enkel inschrijven door BPC2020optie aan te vinken.

 

Wie heeft recht op deelname? Elke piloot met een geldige vrije vlucht verzekering en een geldig XC brevet (of gelijkgesteld IPPI5)

3.   Principe :

 

Het doel is van XC vluchten te maken zodat je 6 beste vluchten over de hele periode van 1 maart tot 30 september, in aanmerking komen voor de eindrangschikking. Er zijn 4 moeilijkheidsniveaus, voornamelijk gebaseerd op een toenemend aantal kilometers te vliegenvoordat je een waypoint bereikt.

 

Opmerking 1: de moeilijkheidsniveaus hoeven niet in een bepaalde volgorde te worden genomen. Moeilijkheidsgraad 4 kan bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen worden gedaan. Een geldige vlucht kan tijdens het seizoen worden vervangen door een andere geldige vlucht vanaf het moment dat deze een betere score oplevert.

 

Opmerking 2: de volledige vlucht telt mee voor de score. Het is niet omdat er een waypoint bereikt is, dat de vlucht moet beëindigd worden. De afstand wordt berekend van start tot landing. Om een bepaalde moeilijkheidsgraad te bereiken moet je:

 1) een waypoint met een straal van 1km bereiken.

2) het aantal km die je aflegt voordat je het waypoint bereikt, bepalen het niveau.

- De afstand hoeft niet rechtlijnig te zijn. Bijvoorbeeld, als je eerst 10km in een Z vliegt vooraleer je het waypoint bereikt zal deze 10km in rekening worden gebracht. De tool die wordt gebruikt voor het berekenen van de afstand vind je op: http://mids.be/notam/bpc/calculdistancemini.php

Er wordt aangeraden de vlucht voor te bereiden: de plaats van de start en welke waypoint je wil verzilveren zal sterk afhangen van de weercondities en de geldende luchtruimrestricties voor die dag. Eén geldige vlucht opgenomen in het klassement = punten voor de BPC-classificatie.

 

Maximaal 6 geldige vluchten zullen worden in rekening gebracht voor de eindestand: 1 vlucht met moeilijkheidsgraad 1 , twee vluchten met moeilijkheidsgraad 2 , twee vluchten met moeilijkheidsgraad 3 , Eén vlucht met moeilijkheidsgraad 4.

 

Zoals in vele parapente competities, kan een bonus worden verkregen door het type vlucht.

·        A: vrij afstand waarbij maximaal 3 keerpunten worden in rekening gebracht: Vermenigvuldig met 1

·        B: een willekeurige driehoek. Vermenigvuldig met 1.2

·        C: een FAI driehoek (kleinste been moet minstens 28% zijn van de volledige afstand). Vermenigvuldig met 1.4

 

De punten worden automatisch gegeven door het XContest systeem.

4.   Aansprakelijkheid :

De deelnemende piloten zijn de enige verantwoordelijk voor het respecteren van alle regels, wetten en andere zaken, zowel in de lucht als op de grond. Geen enkele aansprakelijkheid/verantwoordelijkheid wordt gedragen door het BPC team, die hoogstens een paar spelregels heeft vastgelegd.

5.   Luchtruim en de BPC

Er wordt veel aandacht besteed aan het luchtruim: de vrije vlucht in Belgie moet rekening houden met heel wat verboden zones in Belgie. Zoals vorig jaar kan er beroep worden gedaan op de FAT tool (Friendly Airspace Tool : http://mids.be/fat/fat.php Ook dit jaar is een team samengesteld voor het valideren van de Openair files en de BPC vluchten (Team de Validation).

In de loop van een dag is het mogelijk dat bepaalde verboden airspaces gedeactiveerd worden en vice versa. Wanneer een Openair-bestand wordt gedownload, wordt de informatie over deze airspaces "bevroren", omdat het Openair-formaat niet in staat is om uurlijkse activering te verwerken. Je hebt dus toegang tot alle zones die gedurende de dag actief zijn of worden, ongeacht de activeringsperiode.

Door XCTrack en de automatische luchtruimupdateringsfunctie te gebruiken, hebt u niet alleen toegang tot de activeringstijden gedurende de dag (een luchtruim dat om 14.00 uur actief is, wordt niet in aanmerking genomen in een mogelijke waarschuwing als het 12.00 uur is), maar kunt u ook tijdens de vlucht updates ontvangen als u internettoegang hebt en nieuwe informatie met betrekking tot de dag wordt geanalyseerd en beschikbaar gemaakt.

Elke dag om 7 uur (zodat je je vlucht kunt voorbereiden) en om 11 uur (zodat je je vluchten kunt controleren) wordt een openair bestand dat overeenkomt met het luchtruim dat beschikbaar is op airspace.xcontest.org op de FAT geladen. Je kunt het luchtruim van die dag bekijken op https://airspace.xcontest.org,  of op de FAT.

 

https://airspace.xcontest.org bevat algoritmen voor het analyseren van notams en interne tools die ons in staat stellen om de luchtruiminformatie van de dag zo nauwkeurig mogelijk te bepalen en zo Openair-bestanden te produceren die overeenkomen met het luchtruim dat is toegestaan voor cross-country vluchten. We kunnen echter de nauwkeurigheid van de informatie in deze bestanden niet garanderen.

Deze hulpmiddelen zijn belangrijke hulpmiddelen om het leven van piloten te vergemakkelijken, zowel op het gebied van vluchtplanning als verificatie, maar ze mogen piloten niet ontslaan van hun verantwoordelijkheid om te voldoen aan de regelgeving in het geval van ontbrekende of onjuiste informatie.

Voordat hij zijn track publiceert, controleert elke piloot of het luchtruim wordt gerespecteerd met behulp van de FAT, door het Openair-bestand van de dag te selecteren. Eenmaal gepubliceerd kan de track ook worden gecontroleerd door de community en het validatieteam. Elke piloot kan dus ook deelnemen aan deze verificatie en, indien nodig, een opmerking maken, zodat alleen vluchten die voldoen aan de regels kunnen meetellen voor het GCP. In geval van een geschil zal alleen het validatieteam kunnen beslissen of de vlucht geldig is of niet. Om een vlucht te valideren is het noodzakelijk om een Openair bestand te gebruiken dat overeenkomt met het luchtruim op de dag van de gevalideerde vlucht.

 

Flight Levels tijdens de BPC : de hoogte tot waar we kunnen vliegen wordt soms uitgedrukt in FL (flight levels). De GPS hoogte van de FL kunnen variëren naar mate de luchtdruk varieert. De conversie tabel kan men hier vinden:

https://bpc.fly-air3.com/downloads/conversion_niveaux_de_vol.pdf

 

In de FAT tool kan men de conversie ook vinden met als referentie de QNH van Florennes (EBFS) .

 

 

In geval van afwijzing of een omstreden situatie zal elke piloot de geldigheid van zijn vlucht kunnen verdedigen door de argumenten naar voren te brengen waarmee hij de geldigheid van zijn vlucht kan aantonen. De argumenten moeten geloofwaardig en verifieerbaar zijn en toepasbaar op elke piloot die dezelfde vlucht had willen maken.

 

Speciaal geval van de GAA (Golf Ardennes Areas), toegankelijk voor piloten met een GAA-licentie: vluchten die worden uitgevoerd in een actief GAA-gebied zonder dat een transponder nodig is, zijn geldig voor de betrokken piloot zolang 1) de piloot op het niveau van zijn licentie en brevet in orde is om toegang te krijgen tot deze specifieke gebieden, 2) hij heeft voldaan aan de verschillende vereisten die verbonden zijn aan het gebruik van deze gebieden (Livetracking op elk moment, radio afgestemd op de EBSH-frequentie, EBSH-toren App operationeel tijdens de vlucht).

Opmerking: als de vlucht door een actief GAA-gebied gaat dat toegankelijk is voor piloten met het specifieke bewijs van bevoegdheid, is het goed mogelijk dat de vlucht niet door de automatische validatie in de FAT komt. In dat geval moet de piloot contact opnemen met het validatieteam om een handmatige validatie van de vlucht aan te vragen.

6.   Waypoints

Er bestaan 2 sets of waypoints, hieronder terug te vinden.

Niveau 1-2-3-4 BPC

1-2-3-4.GPX

1-2-3-4.WPT

Niveau 4 BPC

4.GPX

4.WPT

 

Het basisprincipe van de BP Challenge is om vluchten te maken die bepaalde waypoints doorkruisen. De waypoints zijn punten met een straal van 1000m in België, Duitsland en Frankrijk. De moeilijkheidsgraad van de BPC wordt vastgelegd door het aantal km die wordt afgelegd alvorens een bepaalde waypoint te bereiken; deze afstand tussen start en waypoint hoeft niet in rechte lijn te zijn. De vlucht eindigt niet met het bereiken van een waypoint, je kan gewoon je XC vlucht verder zetten. Het is ook de totale vlucht die zal tellen voor de scoring.

 

http://mids.be/notam/bpc/calculdistancemini.php

Op bovenstaande link kan je nakijken of de minimum afstand voor een waypoint hebt bereikt. (De exacte berekening wordt wel uitgevoerd door XContest na het opladen van je vlucht)

Indien je verschillende malen door een waypoint vliegt, wordt de grootste afstand in rekening gebracht voor het niveau. In onderstaande voorbeeld vliegt de piloot een eerste keer na48 km om daarna zijn vlucht te beëindigen in de waypoint na 73.94 km. Het niveau behaald in dit voorbeeld is zonder twijfel niveau 3 (boven de 30 km vooraleer de waypointeen eerste en zelf tweede keer in te vliegen). Mocht de piloot echter na een eerste keer 28 kmen een tweede keer 31 Km hebben gevlogen door de waypoint, dan was deze vlucht enkel geldig voor niveau 3 omdat hij de 2de keer de 30 km had overschreden.

7.   Eenvluchtvoorbereiden

Op http://mids.be/fat/fat.php kan je door middel van enkele muisklikken je eigen route voorbereiden met op de achtergrond de BPC waypoints en het verboden luchtruim (volgens je eigen instellingen)

Wanneer je XCTrackgeïnstalleerd hebt op je Android smartphone of tablet kan je de route die je net hebt uitgestippeld inscannen: een QR code wordt gegenereerd door de FAT.

http://www.fly-air3.com/wp-content/uploads/sites/15/2019/11/BPC-route-created-1024x557.png

http://www.fly-air3.com/wp-content/uploads/sites/15/2019/12/Scan-task.jpeghttp://www.fly-air3.com/wp-content/uploads/sites/15/2019/11/QRcode-300x203.jpeg

 

 

 

8.   Het valideren van een vlucht.

Wanneer is een vlucht geldig?

1) De vlucht mag geen enkele inbreuk bevatten tov algemene luchtvaardregelgeving en in het bijzonder het luchtruim;

2) De vlucht moet minstens door een waypoint met straal 1000m (1km);

3) Minstens 10, 20, 30 of 40 km hebben afgelegd vooraleer de eerste waypoint te bereiken.http://mids.be/notam/bpc/calculdistancemini.php

4) Ten laatste 14 dagen na de vlucht, de IGC file uploaden op XContest.Opgelet, de IGC file moet het laatste formaat zijn met G-record.

Indien er toch IGC file zonder G-record zou worden gebruikt, dan is het Vaildation Team, die na argumentatie van de piloot, zal beslissen of de vlucht geldt of niet.

5) Na het opladen van de vlucht in de FAT (debriefing) om de vlucht te herbekijken, kan men een validatie code aanvragen. Deze code moet je in XContest in de commentaren kopiëren: zo weet men dat je deze vlucht wilt opnemen voor de eindscore.

Indien er iets mocht verkeerd lopen met de code of iets anders kanje steeds een mail sturen naar belgianparaglidingcup@gmail.commet de IGC file of een link naar de vlucht.

De validatie code ziet er als volgt uit :

BPC2024_DX_YYYK_MMDD_ZZZ

X zijnde het niveau, YYYkomt overeen met het aantal km voor de eerste waypoint, MMDDis de datum,               ZZZis een code eigen aan het FAT platform.

Nog even alles op een rijtje :

1)      Surf naar de Friendly Airspace Tool (http://mids.be/fat/fat.php).

2)      Upload de IGC file van je vlucht en selecteer de overeenstemmende Openair file. Druk op Go om de analyse te starten.

Let op : indien er geen of een foute Openairfile wordt geselecteerd zal er geen validatie kunnen gebeuren.

3)      Eens deze analyse is gemaakt en de vlucht is gevalideerd een tweede stap kan starten door op de BPC knop te drukken. Deze knop is enkel zichtbaar nadat de vlucht is gevalideerd.

Een nieuw venster opent :http://mids.be/notam/bpc/calculdistancemini.php

 

4)      Een validatie code wordt zichtbaar wanneer zowel de vlucht is gevalideerd en als minstens 1 waypoint is bereikt na een minimum van 10km (niveau 1) . Het is deze code die je moet copieren en in het veld commentaar zetten nadat je de vlucht hebt opgeladen in XContest.

Attention cette dernière opération envoie un email automatiquement vers le team de validation afin que votre vol puisse rentrer dans le scoring BPC.

 

9.   De verschillendemoeilijkheidsgraden (niveau’s) :

Alle waypoints kunnen gebruikt worden om niveau 1, 2 en 3 te halen.

Er zijn enkele waypoints die enkel gelden om niveau 4 te halen.

Moeilijkheidsgraad 1 : één enkele vlucht (met de hoogste score) wordt in rekening gebracht voor de eindstand.

Om dit ‘niveau’ te behalen moet men minstens 1 waypoint (straal 1km) bereiken na een vlucht van 10 km.

Moeilijkheidsgraad 2 : twee best vlucht (met de hoogste score) worden in rekening gebracht voor de eindstand.

Om dit ‘niveau’ te behalen moet men minstens 1 waypoint (straal 1km) bereiken na een vlucht van 20 km.

Moeilijkheidsgraad 3 : twee best vlucht (met de hoogste score) worden in rekening gebracht voor de eindstand.

Om dit ‘niveau’ te behalen moet men minstens 1 waypoint (straal 1km) bereiken na een vlucht van 30 km.

Moeilijkheidsgraad 4 : de best vlucht (met de hoogste score) wordt in rekening gebracht voor de eindstand.

Om dit ‘niveau’ te behalen moet men minstens eenwaypoint van niveau 4 (straal 1km) bereiken na een vlucht van 40 km.

10.              Team

De BPC wordt beheerd door verschillende personen (vluchten eventueel valideren, Openair files valideren) : indien je wenst deel te nemen aan dit werk, mag je altijd een mail sturen naar belgianparaglidingcup@gmail.com.

11.              De tools om je vluchten voor te bereiden, valideren en publiceren nog even op een rij.

a)      http://mids.be/fat/fat.php (Friendly Air Tool: FAT)

De centrale tool die zal gebruikt worden om vluchten voor te bereiden en te valideren. Men kan er een Openair file opladen en visualiseren alsook de waypoints, Pioupious, en nog meer. Na de route te hebben uitgetekend kan men die opladen via een QR code naar XCTrack (enkel XCTrack). Na de vlucht kan een debriefing worden gedaan door een IGC file op te laden etc… Het zal ook deze tool zijn die wordt gebruikt door het team om Openair files te wijzigen en te valideren.

b)      https://www.xcontest.org/bpc/fr

XContestplatform wordt gebruikt om de vluchten die je valideerde op de Friendly Airspace Tool, te publiceren.

c)      Openair Google Drive: https://drive.google.com/open?id=1IsBfbqgswbGBPQ84NV1ZpTbhijT0ixaa

 

d)      http://mids.be/notam/bpc/calculdistancemini.php

Via deze URL kan men de afstanden controleren voor de waypoints en van de volledige vlucht.

e)      https://www.lvzc.be/index.php/luchtruim/lfa-golf-status

Via deze link kan je de status van de LFA-G zones controleren alsook de referentie luchtdruk voor de dag.

f)       http://www.lvzc.be/charronline/2020/lfastatus.php?Datum=2020-01-31%5D

Je kan achteraf ook de status van LFA-G en druk van desbetreffende dag (JJJJ-MM-DD) bekijken

g)      Mail: belgianparaglidingcup@gmail.com